Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2012 22:15 - "Много хубаво, не е на хубаво"
Автор: bgzdrave Категория: Други   
Прочетен: 2653 Коментари: 0 Гласове:
3





   Всички от опит знаем, че ако ядем, пием или работим прекалено много ще си понесем последствията. Дори физическите упражнения и сънят, които знаем че са полезни, ще ни се отразят негативно, ако прекалим и с тях. „Много хубаво не е на хубаво“ не защото то се е променило, а просто защото ние сме отишли отвъд собственото си ниво на поносимост.
   Това, което често пропускаме да отбележим, е че прекаленото мислене също толкова вреди на нашето благосъстояние. Въпреки че в самата си същност мисленето е сравнително безвредно и несъществено, ние можем да страдаме от вредните последици на това действие, ако му се отдадем прекалено много.
   Да вземем например тревожността. Нормално е да ни спохождат тревожни мисли от време на време и това не би ни навредило.
   Но ежедневно да прекарваме часове в притеснения за нещо (или някого), би имало натрупващо се и значително влияние както върху физическото, така и върху психическото ни здраве.
   Причината за това е, че нашите тела са създадени постоянно да реагират и отговарят на мисловните ни процеси. Чувстваме онова, което мислим, а чувствата ни, за добро или лошо, се отразяват върху нашата физиология. Непрестанните тревоги не само че отнемат радостта от живота ни, но и отключват освобождаването на хормоните на стреса в тялото ни, което с времето има значително влияние върху физическото здраве. Същото е вярно и за мислите за гняв, тъга или вина. Ежедневното преминаване на стресиращи мисли и чувства през тялото ни е все едно да зареждаме некачествено гориво в колата си. Тя може би ще ни закара там, където желаем, но със сигурност няма да се представи в най-добрата си светлина, а и постоянно ще нараства вероятността да се развали.
   Голяма част от мисленето ни е излишно и понеже сме свикнали да премисляме всичко прекалено дълго, смятаме, че това е нормално. Понякога мислено се спираме на минали събития и си представяме минали сцени отново и отново. В други моменти премисляме бъдещето като си представяме какво би могло да се случи и какво бихме направили, ако то се случи или пък какво трябва да направим, за да не се случи. Можем дори да започнем да си мислим какво другите хора може би си мислят… списъкът е безкраен.
   Ако добавяме мисли към дадено събитие или ситуация, което нито е необходимо, нито е от помощ, тогава е твърде вероятно това да се отрази неблагоприятно върху нашето благосъстояние. Само когато съзнанието ни се проясни, а мисленето ни се успокои, осъзнаваме колко по-добре се чувстваме, като имаме по-малко на ум, отколкото повече. Много хора са приятно изненадани, като открият колко по-добре функционират, когато се подложат на „мисловна“ диета.
   За щастие не е необходимо да се опитваме да контролираме или отстраняваме излишното мислене. Достатъчно е просто да осъзнаем ролята, която имат мислите в живота и да видим, че когато им се отдадем прекалено много си носим последствията.
   Ключът е сами да го видим, защото именно вътрешното прозрение води до истинска и дълготрайна промяна.

Йън Уотсън


Тагове:   здраве,   мисли,   стрес,   чувства,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgzdrave
Категория: Други
Прочетен: 419659
Постинги: 168
Коментари: 29
Гласове: 1661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031