Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2012 21:31 - ФЛЕКСИБИЛИТИ - да запазим здрави ставите си
Автор: bgzdrave Категория: Други   
Прочетен: 1133 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.12.2012 18:53


Списание  “Спорт&Наука “  

 "Ефект на продукта ФЛЕКСИБИЛИТИ върху възстановяването след травматични увреждания на колянната става" е докладът за клиничното му изследване от столични специалисти* от МБАЛ “Света София”, Университетска болница Александровска и катедра ”Спортна медицина”-НСА, публикуван в брой 1 от 2012 г.

“Целта на изследването бе да се оцени по обективни и субективни критерии ефектът на продукта Флексибилити върху възстановяването на ставния хрущял, повлияването на мекотъканните увреждания и повлияване на болковата симптоматика.

Препаратът Флексибилити представлява хранителна добавка, която е предназначена за поддържане нормалните функции на ставите чрез преодоляване на възпалителните процеси, възстановяване на хрущяла и възстановяване на подвижността им.

Действието на хранителната добавка по отношение ставното възстановяване се дължи на нейния състав, включващ 5 патентовани клинично тествани съставки, които действат синергично. Основните съставки на Флексибилити, които имат отношение към възстановяването на ставния хрущял и неговата подвижност са: Chondractive, съдържащ комбинация от колаген, хондроитин и хиалуронова киселина, и Regenasure, съдържащ растителен глюкозамин...”

По нататък докладът представя:

·         Изследвания контингент – 40 човека с изразена болкова симптоматика след травми на едната или двете коленни стави – всички активни или бивши спортисти. Лицата са разделени в 2 възрастови групи – до 25 год и над тази възраст, а всяка група на още 2 подгрупи – за  прием на 2 по 2 капсули на ден и сравнителна - с плацебо прием.

През първите 10 дни от лечението всички изследвани лица са провели курс на лечение с нестероидни противовъзпалителни средства.

·         Методите на оценкасубективно - според болката чрез визуално-аналогова скала от 0 до 10, и ехографско - с високочестотна ехография с апарат Siemens в b-mod и Доплер-сонография със съответните срезове и последователност.

·         Анализът на резултатите, поднесен в таблици, показва, че в началото на изследването първоначалната оценка на интензивността на болката е на границата между умерена и силна. В края на проведения 3-месечен курс с Флексибилити, пациентите от двете групи, приемали продукта посочват значително намаляване на болковата симптоматика, като половината от тях са вече без болки, за разлика от контролните групи, където промяна има само при 1 или 2-ма (група ІІ).

Ехографският анализ наблюдава резултатите при хондромалация, мекотъканни увреждания и течни колекции, Бекерови кисти. Таблицата е илюстрирана с ехографски изображения.

Изводите на колектива са:  “Резултатите от проведеното изследване показват, че 3-месечният прием на хранителната добавка Флексибилити води до значимо намаление на субективната болкова симптоматика.

При проведеното динамично ехографско изследване на колянна става се установи положителна динамика в ехографската находка и при двете групи спортисти, като то е по-добре изразено при по-младите. Продуктът показва добър ефект по отношение намаляването на мекотъканните възпалителни процеси и хондромалацията на ставния хрущял при по-младите пациенти, които нямат необратими дегенеративни увреждания и хронични възпалителни изменения. В няколко случая се наблюдава значително намаляване на течни колекции, което говори за добър противооточен ефект при прилагане на препарата Флексибилити. ”

*д-р Гинка Проданова – специалист по ехография и вътрешни болести в УБ Александровска, д-р Мариела Сиракова – специалист по спортна медицина и вътрешни болести МБАЛ “Света София”, доц.д-р Диана Димитрова – НСА, кат.”Спортна медицина” София, Студентски град. Рецензент: проф.д-р Мария Тотева, дмн





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgzdrave
Категория: Други
Прочетен: 421864
Постинги: 168
Коментари: 29
Гласове: 1661
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930