Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2013 00:18 - Мазнини, които лекуват
Автор: bgzdrave Категория: Други   
Прочетен: 1109 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.06.2013 22:39


  Есенциалните мастни киселини са жизненонеобходими съставки, които не се произвеждат в организма ни и трябва да се набавят отвън.Съдържат се в суровите семена и ядки.

   ЕМК влизат в състава на липидите, които изграждат стените и мембраните на всички живи клетки. Те регулират преминаването в и от клетката на различни вещества и я предпазват от токсини, бактерии, вируси и алергени. Участват в синтеза на хормоноподобни вещества - простагландини, регулиращи тъканния метаболизъм и в поддържането на телесната температура..

   ЕМК са необходими за работата на имунната система и на всички жлези с вътрешна секреция като щитовидна, надбъбречни, полови и пр. Те регулират кръвното налягане, намаляват отлагането на холестерол в кръвоносните съдове и забавят процеса на неговото образуване. Намаляват болките и слабостта в ставите и помагат за нормализиране на теглото чрез изгаряне на вредните мазнини.

   Липсата им в диетата води до атеросклероза, а при добавянето им тя претърпява обратно развитие. ЕМК стопяват атеросклеротичните плаки и намаляват отлагането на холестерол в съдовете ни, ако редовно ги употребяваме.

   Човечеството е застрашено от дефицит на ЕМК поради масовото топлинно обработване на храната и рафинирането на растителните мазнини. На този дефицит се дължат най-различни симптоми, които се срещат едва ли не повсеместно.

  При недостиг на ЕМК се появяват окапване на косата, забавен растеж, нарушаване на зрението и паметта,  прекомерно потене, намалена устойчивост срещу инфекции, лющене и инфекции на кожата, зиморничавост, съдови увреждания, преждевременно състаряване, раздразнителност, пременструално напрежение, намаляване фертилността на жените и оплодителните способности на мъжете и пр.

   В по-високи дози ЕМК предпазват от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, инсулт, белодробна емболия, смущения в периферното оросяване.

   Доказано е също тяхното антиканцерогенно, противоалергично действие, което е важно при профилактиката и лечението на артрит,астма, сенна хрема, екземи, псориазис и други алергични,  автоимунни  и дегенеративни заболявания.

   Доказани ползи от ЕМК:

- увеличават жизнеността и гладкостта на кожата, блясъка на косата, плавността на мускулните движения;

- регулират кръвната захар; увеличават издръжливостта на студ; укрепват имунната система;

- важни са за развитието на мозъка на зародиша и за поддържането на мозъка и психиката у възрастните ( участват в обновяването на нервните клетки );

- предпазват от сърдечни болести, инсулт и образуването на кръвни съсиреци в белите дробове;

- важни са за надбъбречните жлези и за образуването на спермата;

- предпазват от рак, диабет и много дегенеративни състояния;

- предпазват от и лекуват артрит, астма, ПМС, алергии, възпалителни заболявания, мултиплена склероза, задържане на вода в тялото и др.

   Имайте предвид, че рафинираните и обработените при температура над 150 градуса ненаситени мазнини освен, че съдържат само т. нар. "празни"калории,  добиват мутагенни и канцерогенни свойства.

http://www.bgzdrave.eu/?f=classes&class_id=49

 www.bgzdrave.eu




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgzdrave
Категория: Други
Прочетен: 419669
Постинги: 168
Коментари: 29
Гласове: 1661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031