Естествените цветове на храните ни показват какви съставки съдържат. Когато се научим да разбираме този език, можем да идентифицираме лечебните сили на различно–оцветените храни. Всеки цвят има определени качества и терапевтично действие, които засягат нашето поведение и растежа на клетките и тъканите ни.
Енергийните дисбаланси могат да се коригират чрез избора на храна с определени цветови честоти, които ще добавят свободен поток на енергия около тялото ни.
Червено – загряващо и стимулиращоПриемането на червена храна стимулира основата на гръбнака и репродуктивния център, като загрява и увеличава телесната температура, стимулира кръвната циркулация, освобождава се адреналин, и така се повишава енергията и жизнеността.
Чувствата на умора и инертност изчезват, както и хроничните усещания за студ.
Психологически, червените храни стимулират и повдигат чувствата, дават увереност и инициативност. Премахват депресията и повишават волята и куража.
Червени храни – червено зеле, червени чушки, люти чушки, ягоди, череши, домати, червени сливи. Тук спадат и червените меса, но препоръчително е да се приемат в малки количества, защото са богати на холестерол.
Червени подправки и билки – чер и бял пипер, джинджифил, лют червен пипер, розмарин /той е червено-виолетов/, също листните зелени богати на желязо растения.
Оранжево – загряващо, отпускащо, храносмилателен тоникОранжевите храни действат като силен тоник, давайки ни както физическа енергия, така и умствена стимулация. Също така подобряват храносмилането. Могат да помогнат при заболявания на далака и бъбреците, подагра и ревматизъм. Премахват ограниченията, потиснатостта или чувството на страх от промяната, и дават емоционална сила. Действат като антидепресант.
Оранжеви храни – портокали, мандарини, праскови, кайсии, манго, папая, пъпеш, моркови, тиква, жълтък на яйце.
Оранжеви билки и подправки – кориандър, кумин, джинджифил, сладък червен пипер.
Жълто – пречистващо, укрепващо, умствена храна, нервен и стомашен тоник, подобрява храносмиланетоЖълтото се асоциира със слънчевия сплит – важен център на нервната система. Затова когато сме нервни, усещаме треперене в стомаха и свиване/стягане в гърдите и корема. Жълтото засяга още храносмилателната система, особено черния дроб и червата. Черният дроб елиминира токсините от кръвта и пречиства тялото ни. Жълтата храна пречиства кръвта и действа добре на кожата.
Жълтото е цвета на интелекта и стимулира умствените ни способности. Така че, докато учим или се занимаваме с умствен или научен труд, е добре да приемаме повече жълти храни, за да сме по-фокусирани и концентрирани.
Златно-жълтото асоциираме със слънцето и деня, то повдига духа ни и ни носи оптимистично отношение към живота. Приемането на жълта храна може да ни помогне при нервно изтощение, кожни проблеми, нарушено храносмилане, запек, проблеми с черния дроб и диабет.
Жълти храни – лимони, банани, жълт грейпфрут, ананас, пъпеш, царевица, жълта леща, жълти мазнини, масло, ядки, семена, ориз, всички зърнени храни.
Билки и подправки – шафран, лайка, канела, лимонена трева, бергамот, анасон, кимион, невен, иглика, глухарче.
Зелено – пречистващо, балансиращоЗеленото е цвета на природата, то носи мир, баланс и хармония. Въздейства върху сърцето, намалява кръвното налягане и успокоява нервите. Зеленото е естествен лечебен цвят и освежава и възстановява. Може да възстанови хармонията в организма там, където тя е нарушена. Психологически намалява стреса, емоционалните проблеми и проблемите, свързани с напрежение, като главоболие например. Зелените плодове и зеленчуци съдържат балансирана мъжка и женска енергия и могат да се консумират в големи количества.
Зелени храни – маруля, зеле, краставица, зелени чушки, тиквички, зехтин, зелено грозде, киви, лайм, целина, артишок, грах, зелен боб, зелена леща, броколи, също неутрални храни като прясно мляко, тофу, извара.
Зелени билки и подправки – мента, магданоз, чесън, риган, алое вера, копър, коприва, люцерна, босилек.
Синьо – седативно, антисептично, бактерицидноСиният цвят се асоциира с гърлото и щитовидната жлеза. Неговото действие е противоположно на червеното – то охлажда и ограничава.
Сините храни помагат при инфекциозни процеси с висока температура, те имат антисептични и стягащи свойства.
Могат да са полезни при проблеми на гърлото, възпаления, спазми, слънчево изгаряне, безсъние, периодични болки, сърбежи, трески, детски болести (пр. шарка), при шок и главоболие.
Синьото носи тишина и мир на ума, особено при умствена превъзбуда или мъчителни мисли. То е релаксиращо и успокояващо, макар че твърде много синьо може да бъде депресиращо. Затова може да се използва паралелно с допълнителен цвят – оранжево, за да действа успокояващо. Докато зелените храни успокояват тялото и емоциите ни, сините носят тишина и покой на ума. Океанът, реките, езерата и небето успокояват и усмиряват ума ни. Синьото подпомага речта и себеизявата.
Ако сервирате сини храни, комбинирайте ги с оранжеви или ги поднесете в оранжев съд.
Сини храни – сини сливи, боровинки, сушени плодове, водорасли.
Подправки и билки – валериан, майорам, кафяви водорасли, чесън, коча трева, бял равнец, салвия, цикория, хвойна, цветове от пореч.
Индиго – седативно, стимулира венозната кръвИндигото се асоциира с третото око и епифизната жлеза. Тази жлеза контролира умствения и психичния потенциал, както и органите на слуха и зрението. Психологически индиговите храни имат пречистващ и стабилизиращ ефект, особено когато страхове или подтиснати състояния причиняват сериозни умствени проблеми.
Те помагат за разширяване на ума и за освобождаване от задръжките.
Индиговите храни могат да помогнат при лечение на очите, ушите, носа, белите дробове, астма. Храните в тази група са подобни на сините, но с повече черно оцветяване.
Индигови храни – черен боб или соя, соев сос, черни маслини, черни боровинки, стафиди, сушен касис, семена от ванилия, диви гъби.
Виолетово – пречистващо, седативно, диуретично, защитноВиолетовото е цвета на интуицията и духовното разбиране, асоциира се с хипофизната жлеза. Психологически има чудесен лечебен ефект на всички форми на невроза, така че виолетовите и лилави храни са подходящи при нервни и умствени разстройства, невралгия и болести на скалпа. Също действат като успокояващ транквилант на раздразнените нерви. Виолетовото пречиства кръвта. Ултравиолетовата светлина също се използва за лечение.
Виолетови храни – патладжан, лилаво грозде, лилави броколи, лилав лук, артишок, лилаво зеле, цвекло.
Билки и подправки – мащерка, лавандула, лилава салвия.
Използван източник „Цялостна книга за цвета”