Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2012 22:18 - Коензим Q10
Автор: bgzdrave Категория: Други   
Прочетен: 2129 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.12.2012 10:51



Коензим Q10
(CoQ10) е витаминоподобно вещество, което се синтезира в черния дроб и помага за преобразуване на храната в енергия.
CoQ10 се намира в почти всяка клетка в организма и е мощен антиоксидант.

Антиоксидантите се борят с вредните частици в тялото известни като свободни радикали, които  увреждат мембраните, ДНК и могат дори да причинят смърт на клетките. Учените вярват, че свободните радикали допринасят за процеса на стареене, както и редица здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания и рак. Антиоксиданти, като CoQ10, могат да неутрализират свободните радикали и да намалят или дори да помогнат за предотвратяване на някои от щетите, които те причиняват.

 Изследователите смятат,  че CoQ10 помага  на сърцето, защото той може да подобри производството на енергия в клетките и предотвратява  образуването на кръвни съсиреци.

Приложение:

Някои проучвания показват, че употребата на коензим Q10 съдържащи добавки, сами или с други лекарствени терапии, може да помогне за предотвратяване или лечение на следните състояния:

След сърдечен инфаркт

В клинично проучване е установено, че хората, които са приемали  CoQ10 добавки в рамките на 3 дни от сърдечен удар, са били по-малко засягани от последващи сърдечни удари и болка в гърдите. При тях също така е по-малко вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези, които не са взели добавки. 

Сърдечна недостатъчност 

  Има доказателства, че CoQ10 може да помогне за лечение на сърдечна недостатъчност, когато се комбинира с конвенционалните лекарства. Хората, които имат застойна сърдечна недостатъчност, където  сърцето не е в състояние да изпомпва кръвта също  имат ниски нива на CoQ10. Сърдечната недостатъчност може да доведе до образуване на тромби в някои части на тялото, като белите дробове и краката. Тя също може да причини недостиг на въздух. Няколко клинични проучвания показват, че добавките с CoQ10  помагат за намаляване на подуването на краката, намаляване на течността в белите дробове, прави дишането по-лесно, и увеличаване на физическия капацитет при хора със сърдечна недостатъчност.

Високото кръвно налягане

  Клинични проучвания доказват, че CoQ10 може да понижи кръвното налягане при прием  4 - 12 седмици. В един анализ, след преглед на 12 клинични проучвания, изследователите заключават, че CoQ10 има потенциал за понижаване на систоличното кръвно налягане с до 17 mm Hg и диастоличното кръвно налягане с 10 mm Hg, без странични ефекти. 

Увреждане на сърцето, причинени от химиотерапия

Няколко клинични проучвания показват, че CoQ10 може да помогне за предотвратяване на увреждане на сърцето, причинени от някои лекарства за химиотерапи - adriamycin и athracycline.

Сърдечна операция

Клиничните изследвания показват, че въвеждането на CoQ10 преди операция на сърцето, включително байпас  и трансплантация на сърце, може да намали щетите, причинени от свободните радикали, да се засили функцията на сърцето и да се снижи честотата на неритмична сърдечна дейност (аритмия) по време на фазата на възстановяване.

Парадонтоза

Заболяване, което причинява подуване, кървене, болка и зачервяване на венците. Клинични изследвания показват, че хората със заболявания на венците са склонни да имат ниски нива на CoQ10. Консумацията продължително време на тази добавка премахва тези симптоми.

Други

Предварителните клинични изследвания показват, че CoQ10 може:

  • Да подобри  имунната функция при хора с ХИВ или СПИН
  • Да увеличава  подвижността на сперматозоидите и подобрява мъжката потентност
  • Да се ​​използва като част от лечението на болестта на Паркинсон
  • Помага за предотвратяване на мигрена
Можете да си поръчате Коензим Q10 от тук.

 

Медицински център на университета Мериленд

image


                                                    http://www.bgzdrave.eu/




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgzdrave
Категория: Други
Прочетен: 421939
Постинги: 168
Коментари: 29
Гласове: 1661
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930