Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2014 13:18 - Ползата от дълбокото дишане
Автор: bgzdrave Категория: Други   
Прочетен: 1490 Коментари: 1 Гласове:
2






Как да правим дълго дълбоко дишане

 

Липсата на релаксация и спокойствие на ума в личното и колективното съзнание на днешното общество пречи на правилното дишане. Лошото дишане увеличава податливостта на стрес и всички съпътстващи го заболявания. (Според доклад на Американската медицинска асоциация 80% от болестите са свързани със стреса.) Физиологичната реакция на организма на стреса, независимо дали той е физически или психологически, е да увеличи скоростта на дишането. Плиткото и бързо дишане с горната част на гърдите води до хронично напрежение и слаби нерви, които подготвят основите за различни заболявания и фатален разрив в една или друга система на тялото. Запознати сме с важността на начина на мислене, упражненията и добрата диета, но ползата от дихателните техники все още не е толкова известна и оценена.

Дългото дълбоко дишане е правилното, пълно, ефективно дишане, при което тялото се използва пълноценно.  Не е трудно – белите дробове просто се изпълват с въздух и се освобождават от него напълно. Поставете ръцете си върху корема като върховете на пръстите се докосват. Докато вдишвате, коремът трябва да се разшири, така че пръстите да се раздалечат, на издишване – те трябва отново да се докоснат.

За да се научите как точно да го правите, започнете от вдишването като отпускате корема (областта на пъпа) и дори го избутвате напред. Мускулите на корема придърпват диафрагмата надолу. (Диафрагмата е кръгообразна бариера от мускулна тъкан, която отделя белодробната кухина от коремната.) Движението надолу на диафрагмата създава вакуум в белодробната кухина, така че въздухът автоматично преминава в белите дробове. Най-долната им част се изпълва първа с въздух. На издишване коремът трябва да се прибере навътре – опитайте се да го придърпате. Това избутва диафрагмата нагоре, създавайки налягане в белодробната кухина, което кара въздухът да излезе.

Дългото дълбоко дишане се нарича още диафрагмено дишане или коремно дишане. Практикувайте го толкова често и продължително, колкото можете.

Какви са ефектите от  дългото дълбоко дишане?



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. batogo - !!!:))) Поздрав!
06.04.2014 17:57
Благодаря ти за тази полезна информация!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bgzdrave
Категория: Други
Прочетен: 422068
Постинги: 168
Коментари: 29
Гласове: 1661
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930